Mindful yoga: kom weer thuis bij jezelf

 

Wat is yoga, en wat kan het voor jou doen?

Yoga: werken met lichaam en geest

Yoga betekent ‘samenbrengen’, het verenigen van alle aspecten van ons menszijn: fysiek, emotioneel en mentaal. Het gaat uit van een constante verbinding en wisselwerking tussen alle aspecten.

Hierdoor is het mogelijk om vanuit het lichamelijke het geestelijke te beïnvloeden, en omgekeerd. Je kunt yoga niet fout doen; je doet het altijd binnen je eigen grenzen en mogelijkheden.

Maak verbinding met jezelf, leer en laat los

De Aandachtsmederij biedt ‘mindful yoga’: yoga waarbij het er meer om gaat dat je voelt wat er gebeurt, dan dat je allerlei ingewikkelde houdingen kunt aannemen. Hierdoor gaat je aandacht van buiten naar je binnenwereld, en leer je je lichaam (weer) te voelen.

Door je ‘aandacht te smeden’, naar binnen toe, begrijp je beter wie, wat en waar je bent. Dit helpt om weerstand los te laten en fysieke en mentale patronen te doorbreken.

Word soepel en sterk, en schud je stress af

Yoga helpt om je soepel en sterk te voelen, of je nu 20 of 80 bent, of je nu klachten hebt of niet. Vooral als je last hebt van spanning of stress is yoga effectief om weer te ontspannen en je balans te vinden.

Veel mensen ervaren veel positieve effecten, zoals minder stress, meer spierkracht, en flexibelere spieren en gewrichten. Je weerstand, je uithoudingsvermogen en je concentratie verbeteren ook.

Kom zelf ervaren wat yoga met je doet

Voel je je wat stijf, of voel je stress in je lichaam? Kom dan eens naar een proefles en merk direct wat yoga voor jou kan doen.

Geen of weinig ervaring? Volg ons introductieprogramma »

Veelgestelde vragen over yoga

Waarom zou ik yoga doen?

Door yoga te doen word je soepeler, verbetert je conditie en voel je je vitaler. Je hoeft de oefeningen niet perfect uit te voeren of je best te doen in een voor jou onmogelijke houding te komen. Want uiteindelijk telt niet het eindresultaat maar de weg ernaar toe. Dus luister goed naar jezelf. Heb geduld en wees je bewust van je eigen kunnen.

Door yoga te doen geef je jezelf de mogelijk om jezelf beter te leren kennen. Je leert je lichamelijke en mentale grenzen (her)kennen en accepteren en misschien kun je ze na een tijdje wel verleggen. Als je je lichaam beter leert kennen, kun je er ook beter naar luisteren. Je kunt dan ook gemakkelijker in contact blijven met je zelf. Je kunt tijdens een les verschillende emoties ervaren zoals blijdschap, boosheid of verdriet. Laat je er niet door meeslepen maar observeer je emoties en blijf ademen!

Ik heb nog nooit yoga gedaan, kan ik dan wel meedoen?
Om aan onze lessen mee te kunnen doen is ervaring niet nodig. Onze lessen zijn geschikt voor iedereen, op elk niveau. Wil je advies over welke les of vorm van yoga het best bij jou zou passen, neem dan gerust contact op!
Ik heb fysieke klachten, kan ik dan wel meedoen?
Jazeker kan dat! Bijna iedereen heeft fysieke beperkingen, en bij de een zijn ze misschien wat groter en/of zichtbaarder dan bij de ander, maar in vrijwel alle gevallen is het mogelijk om aan de groepsles mee te doen. Wil je vooraf overleggen of advies over welke les het beste bij jou zou passen, neem dan gerust contact op!
Ik kan niet stil blijven zitten, is yoga dan wel geschikt voor mij?
Dan is yoga juist geschikt voor je! Eén van de positieve effecten van yoga is namelijk, dat je leert jezelf beter te ontspannen. Dat kan door fysieke inspanning of door concentratie-/meditatieoefeningen of het toepassen van ademhalingstechnieken.  De meeste mensen die yoga doen merken juist dat ze zich beter kunnen concentreren, meer gefocust zijn en minder snel afgeleid.

 

Wat zijn de positieve effecten van yoga?
De meeste beoefenaars van yoga ervaren veel positieve effecten, zoals:

  • vermindering van stress
  • meer spierkracht en toename van flexibiliteit van spieren en gewrichten
  • verbeterde weerstand en spijsvertering
  • groter uithoudingsvermogen
  • betere balans en concentratie
  • verlaging van de bloeddruk

Sommige van deze effecten zijn na je eerste les al merkbaar, sommige andere pas na een aantal weken of maanden.

Welke yoga is geschikt voor mij?
Lees eerst eens de beschrijvingen van alle yogavormen, misschien voel je dan al waar je blij van wordt. Kom je er niet uit, neem dan contact op! Bedenk wat je in yoga zoekt, of je blessures hebt of andere zaken die speciale aandacht vragen? Een ander idee is om gewoon maar eens de verschillende yogavormen (en docenten) uit te proberen. Dan voel/merk je vanzelf wat bij je past.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogste van het laatste nieuws van de Aandachtsmederij.

Je hebt je succesvol aangemeld!