Nazomer

De nazomer is aangebroken. In de traditionele Chinese geneeswijze wordt dit beschouwd als een extra, 5e seizoen.
Dit seizoen begint eind augustus en duurt tot de herfst equinox, het moment waarop de zon loodrecht boven de evenaar staat. 

Het aarde element staat centraal in de nazomer (én in de overgangen tussen de seizoenen). De bijbehorende kleur is geel en de bijbehorende smaak is zoet. De hieraan gerelateerde emoties zijn tevredenheid en kalmte, en bij disbalans angst en overmatig denken.

Het element gaat over stabiliteit en transformatie. Je ziet dat de natuur zich voorbereid om te vertragen richting te winter. De aarde gaat in transitie van yang naar yin en ook voor ons mensen vindt er langzaam weer een overgang plaats naar het meer naar binnen gekeerde seizoen.

Het element aarde vertegenwoordigt de tijd van balans en harmonisatie, een tijd waarin je balans opmaakt en de vruchten plukt van je investering. Wie stabiel en geaard is beweegt gemakkelijk mee met veranderingen, zoals de overgangen tussen de seizoenen. Ditzelfde principe is van toepassing op veranderingen die om mentale flexibiliteit vragen.

Fysiologisch is het aarde element de basis van ons verteringssysteem. De bijbehorende meridianen zijn die van de milt (yin) en de maag (yang).

Houdingen als Sleeping Swan, Frog pose, Dragonfly pose
Dragon pose en Saddle pose helpen om de energie van dit seizoen te harmoniseren.

Op de foto zie je de Frog pose.

Zelf een keer proberen?

Doe mee aan een reguliere les yin yoga! (schrijf in via https://www.momoyoga.com/aandachtsmederij/).

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogste van het laatste nieuws van de Aandachtsmederij.

Je hebt je succesvol aangemeld!