Innerlijke vrede?

Innerlijke vrede?
De quote op het plaatje hierboven gaat over innerlijke vrede. Wat is dat eigenlijk?

Innerlijke vrede is meer dan rust vinden in deze moderne, hectische wereld. Het betekent niet passief worden of een saai leven leiden.

Innerlijke vrede is de toestand waarin je geestelijk en spiritueel in vrede bent en je voldoende kennis en begrip over jezelf en het leven hebt om jezelf kalm en sterk te houden tijdens stressvolle tijden.

Ware innerlijke vrede is onafhankelijk van externe omstandigheden. Het betekent jezelf écht kennen en weten waartoe je in staat bent.

Wanneer je innerlijke vrede hebt, accepteer je jezelf volledig, zodat je je tijd, energie en aandacht niet verspilt aan onbelangrijke en betekenisloze gedachten. Innerlijke vrede is het tegenovergestelde van angst, herkauwen en zorgen.

Vijf tips om innerlijke vrede te vinden en behouden
1. Ken je grenzen en geef ze aan. Okay, dit zijn eigenlijk twee tips in één. Maar beide zo belangrijk.
We hebben de neiging onszelf voorbij te rennen, overal ‘ja’ op te zeggen en generen ons om hulp te vragen. Probeer er voor jezelf achter te komen wanneer het genoeg is. Wanneer je even moet stoppen of je door iemand moet laten helpen (je zult verbaasd zijn wat zo’n samenwerking op kan leveren!)

2. Ontspan! Wanneer je stress hebt of het allemaal even niet meer ziet zitten, ga juist dan even zitten -een paar minuten is genoeg- en haal adem. Diepe, gelijkmatige ademhalingen door je neus, richting je buik. Dit verlaagt je bloeddruk en vertraagt je hartslag. Het is alsof je jezelf even oplaadt als een batterij. Vind je het moeilijk om stil te zitten, ga dan even naar buiten voor een korte wandeling en probeer je ademhaling te verdiepen en kalmeren.

3. Maak het probleem niet groter dan het is. Je druk maken over niets, levert veel stress op. Wanneer je geconfronteerd wordt met iets waarvan je denkt dat het een ramp is, vraag jezelf dan af of wat er aan de hand is, er over 5 jaar nog toe doet. Door deze vraag te beantwoorden, kun je het grotere geheel bekijken.

4. Probeer te vertragen
Altijd hectisch zijn heeft een negatief effect op je lichaam en geest. Als je vertraagt, begin je je snel minder gestrest te voelen. Betrap je jezelf er bijvoorbeeld op als een maniak door de stad te fietsen; vertraag. Kijk eens om je heen naar alle mooie dingen en mensen. Haal adem en ontspan.

5. Leer te accepteren en los te laten. Wat er in het verleden is gebeurd, mag in het verleden blijven. Hoe erg het ook is wat er is gebeurd of wat iemand heeft gezegd, dat was toen en nu is nu. Accepteer het feit dat er niets zal veranderen, zelfs met veel gepieker. Richt je aandacht op het huidige moment en op mooie, leuke en lieve mensen en dingen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogste van het laatste nieuws van de Aandachtsmederij.

Je hebt je succesvol aangemeld!