Het Achtvoudige Pad

Gisteravond in de les vertelde ik dat het doen van fysieke oefeningen eigenlijk maar een klein onderdeel uitmaakt van het yogapad zoals dat door grondlegger Patanjali is beschreven in zijn Yoga Sutra’s.

Dit zogenoemde achtvoudige pad van yoga bestaat uit 8 onderdelen die samen het geheel van yoga vormen.

Iedere stap is een mengeling van al deze stappen en zijn verbonden met elkaar.

Deze acht onderdelen zijn:

1 Yamas
2 Niyamas
3 Asana
4 Pranayama
5 Pratyahara
6 Dharana
7 Dhyana
8 Samadhi

1 Yamas
De Yamas wijzen je er in principe op dat je aardig en respectvol bent naar je medemens. De Yamas bestaan weer uit vijf ‘geloften’ die je helpen op dit pad te blijven. Dit zijn:

Ahimsā – Dit betekent dat je geen geweld mag gebruiken naar anderen. Je dient liefdevol en aardig te zijn naar alle levende wezens.

Satya – Spreek je altijd de waarheid? Worden de woorden die uit je mond komen omgezet in daden?

Āsthēya – Steel je niet van andere mensen?

Brahmachārya – Gebruik je je energie op de juiste manier?

Aparigraha – Vrij zijn van hebzucht. Kan je je verlangens weerstaan om altijd maar meer te willen hebben?

2 Niyamas
Ook zijn er vijf Niyamas. In tegenstelling tot de Yamas, zijn de Niyamas meer naar binnen en op jezelf gericht.

De vijf Niyamas zijn:

Shaucha – Zorg je goed voor je lichaam en geest door deze schoon en puur te houden?

Samtōsha – Kan je tevreden zijn met de dingen die je al hebt?

Tapas – Staat voor soberheid en komt er op neer dat je de onzuiverheden van je lichaam en geest vernietigd en je energie kunt beheersen.

Svādhyāya – Staat voor zelfreflectie en zelfbewustzijn. Ben je bezig je zelfbewustzijn te ontwikkelen?

Īshvarapraņidhāna – Neem je de tijd om te beseffen dat er meer is dan jijzelf? Dit is niet zozeer ‘God’ zoals we die kennen uit het Christendom, maar meer de krachten van het universum.

3 Asana
Dit is het meest bekende onderdeel van het achtvoudige pad van yoga. Asana’s zijn namelijk de houdingen die je beoefent op de mat.

Zo zie je dat de houdingen die je bij yoga doet maar een klein stukje van de puzzel zijn van het totaalplaatje.

De houdingen zijn bedoeld om de aandacht te richten op jezelf en deze naar binnen te richten. Dat je er wat fitter en gezonder door wordt is eigenlijk slechts een neveneffect.

De houdingen maken bepaalde energie los in je lichaam en zijn bedoelt om zowel lichaam, geest, de adem, je hart en je ziel te verbinden.

4 Pranayama
Prana [adem] is de levensenergie waardoor je kunt bestaan op deze wereld. Juist daarom is de ademhaling bij yoga zo ontzettend belangrijk, want een gelijkmatige, rustige ademhaling geeft rust en ontspanning zowel fysiek als mentaal.

5 Pratyahara
Dit is het terugtrekken van de zintuigen. In plaats van je zintuigen naar buiten te laten stralen op de wereld om je heen, gebruik je ze nu om jezelf te ontdekken.

De zintuigen worden hierdoor sterker, omdat ze niet worden afgeleid door de miljoenen indrukken die zich constant om ons heen bevinden.

6 Dharana
Concentratie, het voorstadium van meditatie. Je zintuigen zijn naar binnen gekeerd, je laat je niet afleiden door wat er om je heen gebeurt en je concentreert je op een ‘object’. Dit kan bijvoorbeeld je ademhaling zijn, een visualisatie of een mantra. Door met je volledige aandacht bij dit object te blijven en geen aandacht te schenken alle gedachten die door je hoofd schieten, wordt het vanzelf rustiger.

7 Dhyana
Een staat van zijn waarbij je lichaam, geest en zintuigen één zijn. Je bent je bewust van het hier en nu, terwijl je een diepe verbinding voelt met alle leven om je heen en de universele energie. Je ervaart ultieme rust, vrijheid, vreugde en geluk van binnenuit.

8 Samadhi
Een staat van zijn waarbij je lichaam, geest en zintuigen één zijn. Je bent je bewust van het hier en nu, terwijl je een diepe verbinding voelt met alle leven om je heen en de universele energie. Je ervaart ultieme rust, vrijheid, vreugde en geluk van binnenuit.

Hopelijk geeft dit je een wat beter beeld van wat yoga eigenlijk is. Vooral over de onderdelen van het achtvoudige pad búiten de yogahoudingen.

Misschien klinkt bovenstaande nog een beetje als abracadabra (die namen in het Sanskriet helpen natuurlijk ook niet erg mee), maar doordat je je nu bewust bent van het feit dat yoga méér omvat dan alleen de fysieke houdingen is hopelijk je nieuwsgierigheid gewekt naar de wat meer ‘verborgen’ kant van yoga en wat hier nog meer te ontdekken valt.

Zowel op de mat, als hoe je dit verder kunt integreren in je dagelijks leven. Hou hierbij de wijze woorden van de beroemde Indiase yogadocent Sri K. Pattabhi Jois in gedachten: “Practice… and all is coming”!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogste van het laatste nieuws van de Aandachtsmederij.

Je hebt je succesvol aangemeld!