Introductie Restorative Yoga voor yogadocenten- met Diana van der Gaast

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Datum - zaterdag 02-11-2019
13:30 - 16:30

Locatie
De Aandachtsmederij


Restorative (herstellende) Yoga is een yogavorm die geen inspanning vraagt. Het wordt ook wel ‘passieve yoga’genoemd en is meer meditatief  dan actief. Je lichaam wordt in liggende poses ondersteund door kussens en dekens, hierdoor word je uitgenodigd om spierspanning los te laten en diep  te  ontspannen. De poses worden langer aangehouden – tussen 10 en 20 minuten- dan in een Hatha Yoga les, zodat je van de ‘doe-modus’ over kunt schakelen naar de ‘zijn-modus’. De focus is op de  ademhaling en  lichaamsgewaarwordingen, en d.m.v. het  uitnodigen van  adembeweging kan er ruimte gecreëerd worden in gebieden waar spanning voelbaar is. De hele les is gericht op het ontspannen van het lichaam en het verstillen van de geest.

Daarnaast zorgt  de ondersteuning  van kussens en dekens  er  voor  dat  er  een makkelijke overgave aan ‘niets doen’ kan ontstaan, zodat in die rust het parasympatische zenuwstelsel wordt geactiveerd.
‘Restorative’  betekent herstellend. Het herstelt  je lichaam  van de effecten van dagelijkse en  chronische  stress. Deze yogavorm is dan ook met name geschikt bij stressgerelateerde klachten, en draagt bij  aan herstel van een blessure of ziekte. Kortom, als  je behoefte hebt aan zachtheid en ontspanning.  Restorative Yoga  is een  Yin-vorm  en  tegenpool van  de meer  dynamische lessen en ook een mooie  aanvulling op de Yang-stijl lessen zoals bijvoorbeeld Poweryoga en Ashtanga Yoga.
Kernwoorden: zachtheid en zelfzorg, onthaasten en ontspannen.
Omdat Restorative Yoga (RY) een meditatieve vorm van yoga is, wordt het beoefenen van  mindfulness gebruikt in een RY les.
Grondlegger  is  de Indiase  yogaleraar  B.K.S. Iyengar.  Hij  gebruikte  allerlei props (hulp/steunmiddelen), zoals kussens, blokken, dekens en riemen, om  zijn  studenten  te  ondersteunen  als  ze  last  hadden van  stijfheid of blessures.  Later is het verder ontwikkeld door zijn student Judith  Hanson  Lasater die het verspreidde in Amerika.

Deze workshop is vooral een ervaringsgerichte workshop, zodat je als het ware vanuit je hoofd in je lichaam kunt zakken; het gaan bewonen van je lichaam met zorgzame, liefdevolle aandacht. Er is een klein blokje theorie (een hand-out krijg je mee om alles rustig na te kunnen lezen), zodat je voornamelijk in je eigen voelende sfeer kunt blijven. Je ervaring is immers je kennis….

Inhoud workshop:

  • ervaren van Restorative Yoga
  • theorie: de werking van Restorative Yoga op je zenuwstelsel door het opwekken van de ‘relaxation response’

Voor deelnemers mee te nemen naar de workshop:

  • 2 handdoeken ( 1 voor op de bolster en 1 voor op de mat)
  • 2 dekens/plaids
  • 2 hoofdkussentjes

Over de docent

Diana van der Gaast is sinds 1994 yogadocent en o.a. opgeleid in Raja Yoga, Poweryoga, Yoga voor ouderen, Kashmiryoga en Restorative Yoga. Daarnaast is zij ook mindfulnesstrainer. De laatste jaren kenmerken haar lessen zich steeds meer door een zacht en meditatief karakter. Sinds 2012 is zij zich gaan specialiseren in Restorative Yoga, waarin mindfulness een belangrijk onderdeel is. Diana geeft les in verschillende yogastijlen, organiseert (stilte)retraites en workshops, en geeft meerdere keren per jaar een specialisatie Restorative Yoga voor yogadocenten. Momenteel is zij een online Restorative Yoga programma aan het ontwikkelen. Voor meer informatie zie haar website: www.yogaflow.nl

Deze workshop is bedoeld voor yogadocenten. Ben je geen docent maar wil je wel meedoen? Geef dit dan aan bij je inschrijving; als er nog plaatsen zijn kunnen ook geïnteresseerden deelnemen.

De deelnamekosten bedragen € 52,50.

Deze workshop is vol, je kunt niet meer inschrijven. Wil je op de wachtlijst? Stuur dan een bericht!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogste van het laatste nieuws van de Aandachtsmederij.

Je hebt je succesvol aangemeld!